"*" geeft vereiste velden aan

Afbeelding van een man die vragend naar zijn Ipad kijkt.

ZZP, kun je er vanaf 1 januari 2025 nog wat mee?

Kun je vanaf 1 januari 2025 nog zonder zorgen met/als ZZP’er(s) werken? Dat is de vraag waar veel ondernemers mee worstelen nu de Belastingdienst heeft aangekondigd weer actief te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Wil je weten wat deze verandering voor jou kan betekenen? Lees dan verder.

Wet DBA wordt weer gehandhaafd

Per 1 januari gaat de Belastingdienst weer streng handhaven op de wet DBA. Dit betekent dat opdrachtgevers en ZZP’ers nog beter moeten aantonen dat er sprake is van een zelfstandige werkrelatie. Het is belangrijk om jouw contracten en overeenkomsten goed te controleren en aan te passen daar waar nodig. Het risico op boetes en naheffingen wordt groter, dus zorg dat jouw werkzaamheden duidelijk zijn afgebakend.

Met het handhaven op wet DBA wil de Belastingdienst ook de schijnzelfstandigheid zoveel mogelijk tegengaan. Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand officieel als zelfstandige werkt, maar feitelijk in loondienst is. Dit kan gebeuren als een ZZP’er structureel werk doet onder voorwaarden die lijken op een dienstverband.

Waarom schijnzelfstandigheid tegengaan

Schijnzelfstandigheid wil de overheid tegengaan om de kwetsbaarheid van werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt te beschermen. Dat zijn werkenden die een onzeker en laag inkomen hebben. Verder ondermijnt schijnzelfstandigheid de werking van solidariteit van ons sociale stelsel. Daarnaast is het een oneerlijke vorm van concurrentie, zowel tussen werknemenden als opdrachtgever onderling.

Beoordeling

De beoordeling van wel of geen dienstbetrekking is zelden of nooit zwart-wit, maar doorgaans vaak een grijs gebied. Dit maakt het lastig om harde regels op te stellen waar je als ZZP’er aan moet voldoen. Maar we hebben hieronder wel wat criteria opgesteld waar je zelf op kunt letten.

De criteria zijn te splitsen in zogenaamde werknemerschapcriteria en zelfstandigentoetscriteria. Als je aan de hierna vermelde punten onder de werknemerschap voldoet, ben je in de ogen van de Belastingdienst in loondienst.  

Werknemerschap (W-toets)

  • De opdrachtgever is bevoegd om aanwijzingen en instructies te geven over de wijze waarop de werkende de werkzaamheden moet opvolgen en uitvoeren;
  • De opdrachtgever heeft de mogelijkheid om de werkzaamheden van de werkende te controleren en is bevoegd om op basis daarvan in te grijpen;
  • De werkzaamheden worden verricht binnen organisatorisch kader van de organisatie van de opdrachtgever;
  • De werkzaamheden hebben een structureel karakter binnen de organisatie;
  • De werkzaamheden worden zij-aan-zij verricht met werknemers die soortgelijke werkzaamheden verrichten.

Als je niet voldoet aan de bovenvermelde punten van de werknemerschap, dan wordt je daarnaast nog getoetst op de hierna vermelde punten van de zelfstandigentoets. Aan deze punten moet juist wel weer voldaan worden.

Zelfstandigentoets (Z-toets)

  • Financiële risico’s en resultaten van de werkzaamheden liggen bij de werkende;
  • Bij het verrichten van werkzaamheden is de werkende zelf verantwoordelijk voor gereedschap, hulpmiddelen en materialen;
  • De werkende is in het bezit van een specifieke opleiding, werkervaring, kennis of vaardigheden die in de organisatie van de opdrachtgever niet structureel aanwezig is/zijn;
  • De werkende treedt tijdens werkzaamheden zelfstandig naar buiten;
  • De werkende heeft meerdere opdrachtgevers per jaar;
  • De werkende heeft bedrijfsinvesteringen van enige omvang;

Daarnaast kan voor beide partijen op de volgende punten gelet worden:

  • Inbedding
    Dit houdt in dat een ZZP’er precies dezelfde taken uitvoert als iemand in loondienst. Dit moet dus worden voorkomen.
  • Ondernemersrisico’s
    Je moet actief zijn als ondernemer, wat inhoudt dat je ook ondernemersrisico’s moet nemen. Hieronder wordt bijvoorbeeld verstaan het niet ontvangen van openstaande facturen, of zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van je eigen fouten.
  • Uurtarief
    Als ZZP’er moet het uurtarief minimaal € 36 bedragen.
  • Vrijheid in werkwijze

Mochten er naar aanleiding van dit artikel nog vragen zijn, kan je contact opnemen met onze adviseurs.

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws